Over ons
PEP Den Haag ondersteunt (vrijwilligers) organisaties met allerlei vraagstukken. Zoals goed bestuur, sterk beleid, werven van vrijwilligers, behouden van vrijwilligers, enz.
Vrije partnerkeuze
Scan me of ga naar www.denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl/o/PEP-Den-Haag4/activiteiten/Vrije-partnerkeuze/47517 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Je mag zelf bepalen met wie je trouwt. Vrije partnerkeuze is een mensenrecht, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekendUitgebreide omschrijving
Je mag zelf bepalen met wie je trouwt. Ook als het iemand is van hetzelfde geslacht. Vrije partnerkeuze is een mensenrecht, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je onder druk wordt gezet om met iemand te trouwen is er sprake van huwelijksdwang. Die druk kan heel subtiel zijn, maar er kan ook sprake zijn van bedreiging of geweld. Deze druk komt van ouders, familie of de gemeenschap.
Verandering hiervan vraagt inzet en betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, ervaringsdeskundigen, professionals en de overheid. In deze bijeenkomst gaan we in gesprek hoe die verandering in Den Haag vorm kan krijgen.
Programma
· Vrije partnerkeuze is het recht om zelf te bepalen van wie je houdt en met wie je trouwt. In traditionele gezinnen is partnerkeuze niet iets van het individu, maar iets van families. Er is een grijs gebied: wanneer gaat vrije partnerkeuze over in dwang? En wat speelt daarbij een rol?
· Veel organisaties in Den Haag zetten zich in voor vrije partnerkeuze. Wat kunnen we van elkaar leren? Wat zijn best practices? Welke knelpunten komen organisaties tegen en wat zijn oplossingen?
Welkom en kennismaking
· Kennismaking
· Aanleiding bijeenkomst
· Introductie in het onderwerp
· Wanneer gaat vrije partnerkeuze over in dwang?
· Ervaringen in Den Haag (best practices)
Break-out sessie
Veel organisaties in Den Haag zetten zich in voor een vrije partnerkeuze. Wat kunnen we van elkaar leren? Wat zijn best practices? Welke knelpunten komen organisaties tegen en wat zijn oplossingen?
Terugkoppeling voorzitters break-out sessies
Conclusies en vervolg
Waarom organiseren we deze bijeenkomst?
Samen met u willen wij schadelijke praktijken, zoals eer gerelateerd geweld, kind huwelijken, huwelijksdwang, gedwongen achterlating, verborgen vrouwen en vrouwelijke genitale verminking voorkomen. Ook vinden we het belangrijk om de acceptatie van queer personen (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen en personen met een andere seksuele en/of genderidentiteit) te vergroten.
De gemeente Den Haag heeft daarom met De Alliantie Verandering van Binnenuit en het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) trainingen in preventie en vroegsignalering samengesteld. Speciaal voor professionals, vrijwilligers en intermediairs bieden zij scholing aan om de verbinding en duurzame samenwerking tussen alle betrokkenen te versterken.
In totaal zijn er vijf bijeenkomsten. De uitgangspunten zijn de universele mensenrechten en grondrechten, wederzijds respect, gezamenlijke waarden, en de kracht van verbinding en samenwerking. Bekijk het aanbod en meld je aan.
Aanmelden
Over PEP Den Haag
Deep Democracy & Diversiteit en Inclusie, waarom?
Wil je meer weten over hoe je meer inclusief kan werken en inclusief leiderschap met de Deep Democracy methode?
Doe mee aan de workshop 9 oktober om 12:00 uurGeplaatst door PEP Den Haag
Inspiration Friday over authentiek leiderschap met Nikki van Zunderd
Je medewerkers en vrijwilligers meer regie en verantwoordelijkheid laten nemen, hoe doe je dat? Geplaatst door PEP Den HaagSociale veiligheid
In de media komt het steeds vaker aan het licht, organisaties waar mensen onjuist worden behandeld. Grensoverschrijdend gedrag komt voor op allerlei plekken.Geplaatst door PEP Den Haag